Zo bereken jij jouw maximale hypotheek in 5 stappen

Het kopen van een huis is een grote stap en een belangrijke investering. Om een huis te kunnen kopen heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Maar wist je dat het bedrag dat je mag lenen, afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie en inkomsten? In deze blog leer je in 5 stappen hoe je jouw maximale hypotheek kunt berekenen.

Stap 1: Inzicht in jouw bruto jaarinkomen

De eerste stap bij het berekenen van jouw maximale hypotheek is het inzichtelijk maken van jouw bruto jaarinkomen. Je kunt hierbij denken aan jouw salaris, 13e maand, vakantiegeld en eventuele bonus. Heb je een partner? Dan moet je het gezamenlijk bruto jaarinkomen bepalen. Tel deze bedragen bij elkaar op en je hebt een totaal bruto jaarinkomen.

Stap 2: Bereken de maximale hypotheek en maandlast

Nu je het bruto jaarinkomen weet, kun je berekenen wat de maximale hypotheek is die je kan krijgen. Dit wordt ook wel de loan-to-value genoemd. De loan-to-value bepaalt hoeveel procent van de woningwaarde je mag lenen. Dit percentage ligt momenteel op 100%. Met behulp van een online tool kun je eenvoudig berekenen wat jouw maximale hypotheekbedrag is en wat de maandlasten zijn.

Stap 3: Houd rekening met jouw financiële situatie

Bij de maximale hypotheek berekenen dien je rekening te houden met jouw financiële situatie. Hierbij kun je denken aan lopende leningen, alimentatieverplichtingen of een studieschuld. Hoe hoger deze financiële verplichtingen zijn, hoe lager het maximale hypotheekbedrag zal zijn.

Stap 4: Bepaal jouw gewenste hypotheekbedrag

Nu je weet wat jouw maximale hypotheekbedrag is, is het belangrijk om te bepalen wat jouw gewenste hypotheekbedrag is. Houd hierbij rekening met kosten zoals de notariskosten, makelaarskosten en eventuele verbouwingskosten. Het gewenste hypotheekbedrag bepaalt mede de hoogte van de maandlasten.

Stap 5: Advies van een hypotheekadviseur

Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is een complexe zaak. Een hypotheekadviseur kan jou helpen bij het maken van de juiste keuzes. Een adviseur kan jou helpen bij het berekenen van de maximale hypotheek en kan jou adviseren over de verschillende hypotheekvormen en risico’s.

 

Het berekenen van de maximale hypotheek is belangrijk bij het kopen van een huis. Door jouw bruto jaarinkomen inzichtelijk te maken, de loan-to-value te berekenen, rekening te houden met jouw financiële situatie en jouw gewenste hypotheekbedrag te bepalen, weet je wat jouw financiële ruimte is bij het kopen van een huis. Bij het maken van de juiste keuzes kan een hypotheekadviseur jou helpen. Voor meer informatie kun je hier berekenen wat het maximale hypotheekbedrag is.